In tara asta guvernantii, parca, nu lucreaza pentru binele supusilor ci impotriva lor. Asta este impresia pe care o am eu.
Daca gresesc, sa-mi aminteasca cineva cand a fost facut ultimul lucru cu cap in tara asta.
Pe vremea guvernarii liberale, ziaristii mucaliti, i-au pus lui Tariceanu (pe care unii il numeau Tericeanu), supranumele de Razgandeanu. Astora cum sa le mai zicem. Spun astora,pentru ca mie imi par o "masa amorfa", nu pot individualiza pe cineva.
Nefiind in stare sa ne guvernam singuri, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, (cu mici exceptii), a inclecat FMI-ul pe noi, dorind sa ne ajute...., asa cum ne-au ajutat si popoarele migratoare si romanii si turcii si rusii si UE.
De la inceputurile "crizei mondiale", zic mondiale pentru ca noi suntem in fel de fel de variante de criza, de cand ma stiu ,si ma stiu de mult, sub presiunea evenimentelor ajunse necontrolabile pe plan intern, peste care s-au suprapus si cele generate de faptul ca am ras cand am auzit despre criza mondiala, zic, de la inceputurile crizei, zilnic apar modificari legislative si administrative la nivel local si central, care "dau" in noi. Bombardati cu totii de fel de fel de modificari, recalcularii,modificari la modificari, am devenit o tara de cetateni turmentati.
Cum spunea in urma cu ceva ani, fiul meu cel mic, George, care ramanand fara bunica de mic, iar noi fiind la sericiu, a crescut in casa cu RAI1, RAI2, RAI3, "Costine, esti circondato!", Costin fiind fratele sau mai mare.
Concluzia este ca suntem incercuiti.
Daca reuseste sa ne scoata cineva din starea asta de brambureala politico-legislativa, generata de criza profunda in care se afla societatea romaneasca, acela cu siguranta este Guvernul Boc IV, care in mod cert ne va soate din criza si ne va baga in coma.
Disperati sa faca rost de bani de la o populatie saraca, deja pauperizata, guvernantii incearca in fiecare zi sa repare prostia care au facut-o ieri. Asta pare preocuparea lor generala.
Pai cum dracu (Doamne iarta-ma!), sa pui PFA sa plateasca la stat 52,80% din ce bruma castiga marea majoritate a lor? (31.3% CAS + 5.5%CASS + 16% impozit pe venit).
Au distrus intai SRL-urile cu impozitul pe venitul minim. Au dat apoi in IMM-uri, obligandu-le sa treaca la impozit pe profit. Multi au gasit o portita sa desfasoare o activitate independenta devenind PFA.
Ti-ai gasit!. Acum au gasit metoda s-i stranga de gat si aici. Gaselnita a fost inconstienta PFA-istilor de a-si asigura o viata linistita in calitate de pensionari, obligandu-i sa fie si angajatori (20.8% CAS) cat si proprii lor angajati (10.5% CAS).
Asta pentru ca oamenii sunt nechibzuiti si cheltuie tot, fara a-si asigura batranetele. Asa ca statul, de-aia e stat sa dea pensie la oameni. Si de unde sa le dea, daca nu din proprii lor bani, pusi deoparte de catre stat pentru vremuri grele.
Aoleooo! cata grija.
Ei nu-si dau seama ca marii majoritati a "PFA-urilor" deabia le ajunge bruma de bani pe care o incaseaza sporadic, sa-si duca zilele dupa o zi pe alta?
"Supratuto" cum ar spune George, mai sunt "amenintati prin aceeasi Lege unica a pensiilor, capitolul sanctiuni si contraventii, ca daca nu platesc 31.3% CAS lunar, trei luni de zile, la termenele scadente, sunt pasibili de inchisoare de la 1-3 ani. Astia's normali?.
Personal fac parte din categoria celor care contribuie lunar, printr-un contract de munca, atat eu, cat si societatea cu 31,3% din venit, la fondul de pensii. M-am gandit sa-mi completez veniturile dupa programul de munca in calitate de expert contabil autorizat. Pentru asta n-a fost suficienta o diplma de licenta, ci un examen la sapte materii pentru accederea la statutul de expert contabil, trei ani de practica incununati cu cu un alt examene, de competente. In sfarsit, stampila! . Aceasta lege a pensiilor imi scoate din buzunar, pe langa contributia platita conform contractului de munca, inca 31.3% din ceeace castig. E drept? voi avea doua pensii, poate statul sa ma oblige sa contribui "fortat", nu prin optiunea mea, suplimentar, la fondul de pensii?
Intr-o tara normala, in mod normal, NU.
Pentru ca afacerea ca PFA nu-mi aduce multi bani, fiindca statul nu face nimic sa reglementeze tinerea contabilitatii, lasandu-i pe cei neautorizati sa munceasca la negru, la onorarii mai mici, pentru ca ei nu platesc 52.8% din venit, ma simt furat din doua parti.
Statul ma nedreptateste de doua ori. Odata ca nu face nimic d.p.d.v. legislativ cu tinerea contabilitatii decat de catre PFA su personal angajat cu C.M., si a doua oara pentru ca imi baga mana in buzunar lasandu-ma doar cu 47.2% din ceeace castig cu truda dupa orele de serviciu uneori pana la miezul noptii.
E drept? NU.
De ce nu doreste oare statul sa reglementeze strict tinerea contabilitatii de catre persoane angajate cu contract de munca si contracte incheiate cu persoane autorizate, afiliate unei organizatii, gen CECCAR?, un sunt testati, sunt instruiti si pregatiti anual, au un statut, un regulament de functionare , norme deontologice, o comisie de disciplina.
Cum a putut statul reglementa problema notarilor, a executorilor judecatoresti, si nu poate reglementa problema contabilitatii?
Ce ar fi ca la fiecare colt de strada, orice jurist licentiat, sau nu, sa faca la onorarii de 1/2, acte notariale sau executari silite?
Asigura intai, STATULE, cadru legislativ si aplicarea lui, elimina piata neagra a contabilitatii, lasa-ma sa pretind onorariile stabilite de CECCAR intr-o piata reala, concurentiala, lasa-ma sa castig pe masura pregatirii mele si atunci ma voi gandii si eu sa-ti dau in afara de impozit si alte taxe si contributii.
Cineva (ma gandesc la clica mai mare), are interes ca evidentele contabile in tara asta sa fie "varza"?. Inclin sa cred ca da.
Calitatea de expert contabil este maximul profesiei de economist. Initial expertul contabil facea toate lucrarile deosebite apartinand de profesie si competentele sale.
Statul a facut tot ce a putut sa asigure cadrul legal necesar diferitelor grupuri de interese, ca acestea sa poata desfiinta statutul de expert contabil.
O fi bine, o fi rau....
Mai mult decat atat statul (in speta MFP) a smuls cu forta, dintre atributiile expertului contabil, competenta fiscala a acestora si si-a atribuit-o "la apelul de seara" tuturor lucratorilor MFP. Acestia fara nici un examen au devenit Consultanti fiscali. De aici inainte cine pofteste sa devina consultant fiscal, tre.. examen nenica.
Subiectul distrugrii unei profesii ( expert contabil) este vast si merita o atentie separata.
Voi reveni cu un subiect pe aceasta tema.
vineri, 19 februarie 2010
"Poporul este norodul nu tagma jefuitorilor"
De la un timp toate merg deandoaselea, nu numai mie, ci marii majoritati a "norodului". Am 53 de ani si incercand sa-l parafrazez pe Ion Creanga " ca anul acesta, ca anul trecut si ca de cand ma stiu, parca n-a mai fost asa rau niciodata". De mic, de la scoala primara ni s-a spus ca suntem tara in curs de dezvoltare, apoi ca suntem mediu dezvoltata, a venit "revolutia" si mi-a stricat orizontul de asteptari. Pornim de la zero. Alte repere, alte sperante de mai bine. Un an, doi, trei..... dar cu exceptia catorva ani de aparenta liniste si relaxare de la inceputil acestui mileniu, toate merg aiurea. uitati-va in jur! lumea vorbeste singura. Ieri 18.02.2010 cand ma pregateam sa plec acasa de la serviciu, destul de ingandurat si abatut, a deschis usa sediului firmei la care lucrez, un copil de 9-10 ani. Imbracat curatel, cu ghiozdanul in spate, mi-a cerut sa-i dau sa faca ceva util, orice, sa spele - zicea el, sa mature, orice, venea de la scoala si probabil acasa nu-l astepta nimic. Am plecat acasa si mai ganditor ca inainte si m-am intrebat tot drumul, Doamne ce se intampla cu noi! ne-ai parasit, ne-ai lasat pe mana unei tagme de nelegiuiti?. Poate ca gresesc eu gresit, dar fraiele "carului", sunt scapate din maini, presedintele jucator si cu guvernul lui de mucava alearga, care pe langa caruta, care dupa caruta, dand comenzi aiurea, antrenandu-ne si pe noi, silindu-ne ades prin fel de fel de modificari la modificari, sa alergam cu totii, intr-o imagine apocaliptica, dupa caruta. In urma acestei nebunii generale, raman morti (de frig, de foame, de epuizare fizica si psihica, de gripa noua etc), schiloditi sufleteste si o specie aparte "de norod" care alearga disperati sa prinda caruta si sa se arunce din mers in ea, in speranta ajungerii,prin intermediul acesteia, la "butoiul cu miere. Poate e numai o parere a mea, dar am impresia ca in haosul primordial generat de fuga dupa caruta scapata de sub control, sunt unii care in loc sa strige "hooooo!" cailor, striga "diiii!.". Minunata tara, ar zice o persoana cunoscuta. Minunata, zic eu, dar sa nu ai peste 50 de ani (ca sa nu mai poti pleca) si sa fii dotat genetic sa poti sa rabzi orice la infinit.
Rasfoind o carte zilele trecute, mi-am dat seama ca pe plaiurile mioriticie nu e nimic nou,si din nou am cazut pe ganduri....:
"Fraţilor locuitori ai Ţării Româneşti - glăsuia Proclamaţia de la Padeş din 1821 a lui Tudor Vladimirescu – veri de ce neam veţi fi, nici o pravilă nu opreşte pe om de a întâmpina răul cu rău. Dar pe bălaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât ... bip....cât şi cele politiceşti, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi, până când să le fim robi? (…)"
"hoooooooo!
Rasfoind o carte zilele trecute, mi-am dat seama ca pe plaiurile mioriticie nu e nimic nou,si din nou am cazut pe ganduri....:
"Fraţilor locuitori ai Ţării Româneşti - glăsuia Proclamaţia de la Padeş din 1821 a lui Tudor Vladimirescu – veri de ce neam veţi fi, nici o pravilă nu opreşte pe om de a întâmpina răul cu rău. Dar pe bălaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât ... bip....cât şi cele politiceşti, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi, până când să le fim robi? (…)"
"hoooooooo!
marți, 16 februarie 2010
RDS da "Digi net mobil" la tot poporul
RDS anunta cu emfaza inca din decembrie 2009 ca Digi net mobil este disponibil in toata tara la viteze de 384 Kbs, iar in mai multe orase, printre care si Slatina la viteze de 7.2 M.
Pentru abonatii fiberlink1 costul Digi net mobil e 10 lei. Politica RCS&RDS este ca prin operatorii societatii cu care interactionizi sa ti se sugereze sa treci la fiberlink2 si sa beneficiezi de viteza marita si sa ai si Digi mobil net gratuit, pentru doar 11 lei. Pare corect si logic. Dar prin modificarea contractului de la fiberlink1 la fiberlink2 devii captiv in retea pentru inca 15 luni, desi nu aveai nevoie neaparat de viteza, dar vrei sa impusti doi iepuri dintr-o data. Sa ai si viteza marita la fiberlink si Digi net mobil pana la 7.2 M. TEAPA !!!!!!! (cel putin in Slatina).
Personal am constatat ca pentru mine ceeace parea initial o facilitate care sa-mi ofere flexibilitate, confort, etc. a devenit o sursa de stres, Digi net mobilul nu numai ca nu atinge nici macar viteza declarata de RDS pentru toata tara, de 384 Kbs, dar are momente cand pur si simplu conexiunea este ZERO !!!!!!. Astepti sa se incarce ceva si nu se intampla ,minute in sir nimic.
Personal am facut mai multe testari decat providerul de retea. Am incercat stik-modemul in mai multe zone din oras, pe mai multe desk-topuri si laptop-uri. Impreuna cu un prieten am facut teste in paralel pe acelasi speedtest si am ajuns apriximativ la aceleasi rezultate.
Am sesizat RDS-ul, s-au facut probe, s-a schimbat modemul (stik-ul), am schimbat cartela, nimic nu s-a intamplat pozitiv.
Concluzia la care am ajuns eu, este ca am fost fraierit de oferta de pe sit-ul lor. In dorinta lor nebuna dupa castig incearca sa ne vanda servicii la parametrii necomercializabili in orice tara in care cineva chiar se ocupa cu supravegherea si asigurarea parametrilor unor servicii nepalpabile, asa cum este serviciul de internet. Eu sunt nemultumit ca nu am constant nici amartii de 384 Kbs nu cei 7.2 M, promisi "la tot poporul".
Iata rezultatele unui excelent test:
http://www.speedtest.net/result/713750716.png
http://www.speedtest.net/result/713771448.png
http://www.pingtest.net/result/10190777.png
Am sa revin.....
Pentru abonatii fiberlink1 costul Digi net mobil e 10 lei. Politica RCS&RDS este ca prin operatorii societatii cu care interactionizi sa ti se sugereze sa treci la fiberlink2 si sa beneficiezi de viteza marita si sa ai si Digi mobil net gratuit, pentru doar 11 lei. Pare corect si logic. Dar prin modificarea contractului de la fiberlink1 la fiberlink2 devii captiv in retea pentru inca 15 luni, desi nu aveai nevoie neaparat de viteza, dar vrei sa impusti doi iepuri dintr-o data. Sa ai si viteza marita la fiberlink si Digi net mobil pana la 7.2 M. TEAPA !!!!!!! (cel putin in Slatina).
Personal am constatat ca pentru mine ceeace parea initial o facilitate care sa-mi ofere flexibilitate, confort, etc. a devenit o sursa de stres, Digi net mobilul nu numai ca nu atinge nici macar viteza declarata de RDS pentru toata tara, de 384 Kbs, dar are momente cand pur si simplu conexiunea este ZERO !!!!!!. Astepti sa se incarce ceva si nu se intampla ,minute in sir nimic.
Personal am facut mai multe testari decat providerul de retea. Am incercat stik-modemul in mai multe zone din oras, pe mai multe desk-topuri si laptop-uri. Impreuna cu un prieten am facut teste in paralel pe acelasi speedtest si am ajuns apriximativ la aceleasi rezultate.
Am sesizat RDS-ul, s-au facut probe, s-a schimbat modemul (stik-ul), am schimbat cartela, nimic nu s-a intamplat pozitiv.
Concluzia la care am ajuns eu, este ca am fost fraierit de oferta de pe sit-ul lor. In dorinta lor nebuna dupa castig incearca sa ne vanda servicii la parametrii necomercializabili in orice tara in care cineva chiar se ocupa cu supravegherea si asigurarea parametrilor unor servicii nepalpabile, asa cum este serviciul de internet. Eu sunt nemultumit ca nu am constant nici amartii de 384 Kbs nu cei 7.2 M, promisi "la tot poporul".
Iata rezultatele unui excelent test:
http://www.speedtest.net/result/713750716.png
http://www.speedtest.net/result/713771448.png
http://www.pingtest.net/result/10190777.png
Am sa revin.....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)