luni, 29 iulie 2013

Orasele sedii ale directiilor regionale ale finantelor publice si cele ale structurilor antifrauda.

In sedinta de Guvern din 24.07.2013, printre alte masuri privind procesul de reorganizare ANAF, s-a stabilit ca la nivel teritorial activitatea ANAF se va reorganiza in 8 Directii regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, infiintate prin transformarea a 8 Directii generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti in care va fi stabilit sediul Directiilor generale regionale, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte Directii judetene ale finantelor publice din aria de competenta.
Orasele in care isi vor avea sediul Directiile generale regionale ale finantelor publice, sunt probabil si capitalele viitoarelor regiuni, astfel: Iasi, Galati, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Bucuresti.
Criterii de selectie
Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului Romaniei. Propunerile au fost in favoarea municipiilor cu pondere economica semnificativa si in care nivelul realizat al veniturilor bugetare si numarul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea in considerare si a criteriului geografic.
 Sediile structurilor regionale antifrauda au fost, dupa propria parere, premii de consolare, neavand mai nimic in comun cu criteriile de stabilire prezentate.
Criterii de selectie
Sediile Structurilor regionale antifrauda au fost stabilite in localitati din zone care prezinta riscuri ridicate de evaziune fiscala sau in zone limitrofe frontierelor, dupa cum urmeaza: Suceava, Constanta, Alexandria, Targu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucuresti.
Ganditi-va ce riscuri ridicate de evaziune fiscala sunt in Alexandria sau in Targu-Jiu? si ce persoane politice au fieful electoral in Teleorman si Targu-Jiu.
Constanta sau Galati- discutii interminabile privind capitala regiunii, a castigat Galati, premiu de consolare l-a primit Constanta.
Brasov sau Sibiu - discutii interminabile privind capitala regiunii, a castigat Brasov, premiu de consolare l-a primit Sibiul.
Timisoara sau Deva - discutii interminabile privind capitala regiunii, a castigat Timisoara, premiu de consolare l-a primit Deva.

Pe langa informatiile prezentate, intrebarea mea este: in procesul de Regionalizare ,doar clamam principii , sau le si respectam?


Raportări contabile semestriale 06/2013


A aparut pe site-ul ANAF in 24.07.2013
S1027 - Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici, aprobat prin OMFP nr. 1013/ 18.07.2013, publicat in M.O.nr.455/ 24.07.2013, se aplică persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.




Potrivit pct. 2.13 din anexa la Ordin, entităţile care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2013, cele care în tot semestrul I al anului 2013 s-au aflat în inactivitate temporară, cele înfiinţate în cursul anului 2013, precum şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii, nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2013.

Raportări contabile semestriale 06/2013 se poate descarca de la adresa: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1027_2013.html
Se poate semna digital si transmit prin portalul e-guvernare.ro
Raportarile contabile la 30 iunie 2013 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 16 august 2013.
Sursa: site-ul Anaf


joi, 18 iulie 2013

Regionalizarea inceputul sfarsitului (II)

Asa cum promiteam in urma cu o saptamana la postarea "Regionalizarea inceputul sfarsitului (I)", am sa incerc sa continui sa-mi exprim parerea priviind "modificarile structurale" care urmeaza sa afecteze, fara sa ne dam seama, viata tuturor.
Nu vi se pare ca sunt zilnic prea multe schimbari in societatea romaneasca?
Zilnic, in toate domeniile vietii noastre, se produc schimbari. Prea multe, parca, pentru a putea fi suportate, fara sa ne afecteze : viata zilnica, concentrarea, sanatatea fizica si mentala, etc.
Mai mult ca in oricare alta tara, de 23 de ani, la noi se tot experimenteaza, zilnic se schimba ceva.
Cati ani ne vor trebui sa fim si noi o societate asezata ?
Tin sa amintesc ca de la inceputul anului s-a modificat de cateva ori Codul Fiscal (care fie vorba intre noi, are atatea modificari la modificari, incat nimeni nu poate spune ca stapaneste prevederile Codului fiscal, la zi), astfel: s-a introdus "TVA la incasare", s-a introdus in locul impozitului pe profit, impozitul pe venit (incasari), urmeaza introducerea pentru anumite coduri CAEN a impozitului forfetar, (ca un proiect pilot) si ca sa nu mai vorbim despre modificarile, prin fel de fel de acte normative, a deductibilitatii cheltuielilor si TVA-ului.
Tot incepand cu anul acesta se implementeaza si noile Coduri: Codul civil si Codul de procedura penala.
Am luat doar doua exemple de modificari majore a lagislatiei: fiscale si juridice. La nivelul tuturor domeniilor vietii sociale au loc, zilnic, astfel de modificari.
Dar asa cum mi-am exprimat opinia si in postarea "Regionalizarea inceputul sfarsitului (I)", dupa parerea mea, procesul regionalizarii este "apoteoza" acestei "bulibaseli".
Continui sa-mi exprim opinia, ca nu acesta este momentul potrivit pentru a creea noi unitati administrativ teritoriale, aducand la un loc, uneori contra naturii, judete cu traditii si probleme diferite, intr-un moment de profunda criza economica mondiala si nu numai.
Tarile lovite de criza economoca mondiala incearca sa gaseasca solutii pentru revenirea la normalitate.
La noi, nu poate fi vorba de normalitate, (personal, n-am cunoscut-o). De la inceputul crizei economice  mondiale, noi am balbait-o in toate felurile, mergand de la a spune ca n-o sa ne afecteze pe noi (deci de a nu o recunoaste), pana la a accepta sa fim cobaii Institutiilor financiare mondiale.
Vezi taierile de salarii si de pensii, majorarea TVA. Unde sa vada rezultatele acestor masuri radicale luate, cei care nu au masuri pentru cresterea veniturilor, ci doar masuri pentru scaderea cheltuielilor, daca nu la noi, unde, cumva in Grecia?. Nu. Desi Grecia era intr-o criza mult mai profunda.
Spuneam, ca tara asta in care, inca, mai suntem cateva milioane de traitori, are mare nevoie pentru a iesi din criza de masuri de stabilitate economica si sociala, de investitii, de locuri de munca.
Ori noua, nu ni se ofera nimic din toate acestea, care ne-ar putea da macar speranta unei vieti normale, intr-un viitor apropiat.
Conducatorii nostrii, nu numai cei de azi, asculta si transpun orbeste, in practica, "indicatiile pretioase" sugerate de fel de fel de "idoli" de la inaltele porti, carora ne inchinam.
Acum pe langa : reforma fiscala, reforma juridica, reforma administrativa, ni se sugereaza ca ar fi bine sa suprapunem si o reforma structurala. Poate n-o fi rau, dar noi nu avem oameni in structurile de conducere, priceputi si cu expertiza necesara sa implementeze corect, la timp si de durata, niciuna dintre reformele amintite, dar toate odata!
Ni s-a spus, si,  de cand cu Solutia Curtii Constitutionale, privind posibilitatea modificarii pragului la Referendum de la 50% la 30%, abia peste un an, parca au lasat-o mai moale, ca regionalizarea, pe langa
"apropierea institutiilor statului de fiecare cetatean" va atrage fondurile europene atat de necesare dezvoltarii uniforme a tuturor localitatilor din fiecare regiune. Credeti?
Fals, aflam azi ca nici Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu specialistii lui nu au reusit sa convinga
UE, nici pana in ziua de azi, ca noi avem nevoie de banii, ce ne-au fost alocati si ca am sti ce sa facem cu ei.
Problema nu ar fi ca nu avem  un plan, ca nu avem prioritati, dar nici macar nu avem, nici la nivel central,
specialisti capabili sa intocmeasca corect si complet, documentatia care sa-i convinga pe cei ce pun banii la bataie, ca noi stim ce, cand si cum, sa-i folosim.
Deci, daca la nivel central, nu avem oameni cu expertiza, nu sa atraga banii pe proiecte concrete, macar sa
dovedeasca ca avem prioritati, avem proiecte, avem oameni pregatiti sa acceseze fondurile alocate si sa implementeze proiectele, cum am putea noi atunci la nivel regional sa dovedim, ce nu au putut demonstra
"specialistii de la centru" si sa atragem fondurile europene care ne-ar asigura dezvoltarea armonioasa si echilibrata si binele pe care il asteptam cu totii?
Azi aflam, de la Antena 3, ca reorganizarea ANAF, Garda Financiara, Vama in formatul regional, ar aduce doar 1500 de someri. Pare putin daca ne gandim doar la cifre si nu la faptul ca in spatele celor 1500 de concediati se afla 1500 de suflete si familiile lor.
Regionalizarea impreuna cu reforma structurala in cazul acestei reforme a ANAF, va creea mari mutatii
 in structura populatiei localitatilor, unde ANAF are Directii judetene ale ANAF, ale Garzii financiare si Vamilor, creeand inca din aceasta faza a regionalizarii, inechitati sociale in cadrul regiunii, in sensul ca in teritoriul si asa subdezvoltat se vor concentra toti cei 1500 de disponibilizati, urmand ca judetele cu capitala regiunii sa aiba parte de creearea multor locuri de munca.
Extrapoland exemplul din domeniul ANAF si la celelalte structuri judetene ale autoritatilor centrale, care urmeaza sa se reorganizeze la nivel de regiune, vom constata ca din start, judetele cu capitala de regiune, care oricum erau cele mai dezvoltate din zona in care s-a constituit regiunea, vor avea mai putini someri, fata de judetele componente, mai sarace, care in urma regionalizarii si reformei structurale vor avea un somaj in crestere si saracie mai mare.
Propun cateva subiecte de reflectie:
Se vor dezvolta uniform judetele componente ale regiunii?
Este aceasta operatiune justificata, de catre atragerea, ipotetica, a unor fonduri europene ce ar urma sa duca la dezvoltarea echilibrata a localitatilor regionale?
Ce nu a putut rezolva, pentru cetatenii din judet, conducerea judeteana, poate rezolva conducerea regionala? (care, fie vorba intre noi, este tot mai departe de cetatenii din localitatile de la marginera regiunii).
Autoritatea regionala este mai aproape de cetatean? (cum se afirma de catre "parintii regionalizarii").
Cine, cand si cu ce costuri sociale si mutatii structurale, va putea indrepta vreodata aceasta experienta nefericita?
Concluzie: Evenimentele din ultima saptamana, informatiile noi acumulate, trcute prin filtrul gandirii, ma fac sa cred ca nu "regionalizarea este inceputul sfarsitului" si este, asa cum spuneam la inceputul acestei postari, sfarsitul "apoteotic" al unei societati nicicand asezate in matca ei.
Pacat! Mare pacat! Generatia mea, a fost in doua tipuri de societati: comunism si capitalism, generatie de sacrificiu, dar nu as fi crezut vreodata ca tinerii isi vor consuma energia celor mai frumosi ani fara ca societatea s-o foloseasca, societatea, storcand in schimb ultima picatura de energie, din parintii acestora, prin marirea varstei de pensionare, in speranta ca numarul pensionarilor sau candidatilor la statutul de pensionar, se va micsora "pe cale naturala".
 Sa auzim de bine!

marți, 16 iulie 2013

PC - structura interna si modul de functionare, pe intelesul tuturor

Componentele "interne" cele mai importante care asigura functionarea unui PC sunt: microprocesorul, memoria interna, magistralele de date si magistrala de comenzi.
La un prim nivel de descriere, simplist, dar corect, structura interna a unui calculator personal se prezinta astfel:
Un microprocesor ( mP) contine in interiorul sau zone in care poate memora date de lungimi foarte mici. Aceste locatii poarta numele de REGISTRE, iar fiecare registru are un nume special ( de exemplu Bx, Dx, etc).
Intre toti registrii exista un registru ce are un rol special si anume registrul IP (Instruction Program).
Microprocesorul mP este conectat la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul magistralei de date si al magistralei de comenzi (un fel de "bulevarde" electronice pe care circula datele si respectiv comenzile). Interactiunea intre magistralele de date si magistralele de comenzi cu microprocesorul si memoria interna se face in ambele sensuri.
MEMORIA INTERNA
Fizic este formata din mai multe circuite integrate. Memoria interna este alcatuita din mai multe parti de dimensiuni egale, care sunt denumite locatii de memorie.
Locatiile de memorie sunt numerotate in ordine incepand cu valoarea 0 (0,1, 2, 3, 4, ........). Aceste "etichete" puse peste locatiile de memorie se cheama adrese de memorie.
Si memoria interna este conectata la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul celor doua magistrale.
MAGISTRALA DE DATE SI MAGISTRALA DE COMENZI
Desi denumirea lor este pretentioasa, aceste "magistrale" nu sunt altceva decat un manunchi de conductori.
Toate aceste informatii si notiuni au fost prezentate pentru a putea descrie, modul simplist, de functionare a unui calculator.
Sa vedem cum se desfasoara modul de functionare algoritmic:
La un moment dat in registrii mP se afla stocate valori bine determinate (astfel spus, starea sa curenta este
determinata).
Intre registrii microprocesorului se afla (vezi in imagine), un registru IP ( ce are un rol special). In registrul
IP se afla la un moment dat, adresa urmatoarei instructiuni de executat (sa zicem valoarea 7). Iata ce se intampla in continuare la nivel infinitezimal:
- microprocesorul mP, depune pe magistrala de date valoarea din registrul IP (valoarea 7 in cazul acesta);
- apoi depune pe magistrala de comenzi, comanda "citeste din memorie";
- memoria interna primeste comanda respectiva si se conformeaza, adica:
> preia de pe magistrala de date valoarea registrului IP, cauta la adresa respectiva si extrage din aceea locatie (locatia 7) continutul ei (presupunem ca in locatia 7 este memorata valoarea 23);
> apoi depune pe magistrala de date valoarea citita ( 23 ) si in final incheie misiunea, depunand pe magistrala de comenzi semnalul "am terminat citirea";
> microprocesorul receptioneaza semnalul si citeste de pe magistrala de date ( valoarea 23 );
> aceasta valoare reprezinta pentru microprocesor actiunea de realizat sau altfel spus o instructiune.
Sa presupunem ca aceasta instructiune inseamna " aduna registrul Bx cu registrul Dx si depune rezultatul operatiei in registrul Ax".
> instructiunea este executata, iar apoi registrul IP este crescut cu o unitate (noua valoare a registrului IP va fi 8).
Din acest moment intreg ciclul se repeta.
Se va citi noua instructiune de executat (ce se afla in memorie la adresa 8). Va fi executata aceasta instructiune, iar apoi registrul IP va fi crescut cu o unitate, trecandu-se la instructiunea urmatoare.
Executia continua in acest mod la nesfarsit, (pana la oprirea programului care ruleaza sau a calculatorului).
Pe parcursul executarii unor instructiuni, microprocesorul poate "depune" continutul unui registru intr-o locatie de memorie sau poate citi valoarea unei locatii de memorie si o poate depune in unul dintre registrele sale, pentru a putea fi prelucrata. Toate acestea, desigur, daca instructiunile pe care le executa ii comanda asa ceva.
MEMORIA INTERNA


Memoria este componenta cea mai "intima", cea mai "apropiata" cu care colaboreaza microprocesorul.
In memoria interna se afla programul, secventa de instructiuni, pe care le executa microprocesorul, precum si datele folosite de program sau rezultate finalizate de catre program.
Desigur, rezultatele furnizate de executia unui program nu pot ramane numai in memoria interna a calculatorului. Ele trebuie afisate pe monitor. Pentru aceasta microprocesorul mP, parcurge urmatoarele etape (dictate ca intotdeauna de instructiuni ale programului) :
> citeste un caracter din memoria interna;
> depune acest caracter pe magistrala de date;
> depune pe magistrala de comenzi, comanda (destinata monitorului): "afiseaza pe monitor acest caracter" si tot asa pana se termina de afisat intregul mesaj.
Aceasta modalitate de lucru este posibila, deoarece monitorul (ca orice alt periferic) este si el cuplat la cele doua magistrale, (date si comenzi).
 MODALITATEA DE EXECUTIE A UNEI INSTRUCTIUNI - PE SCURT
1. depunerea adresei pe magistrala, de catre microprocesor mP;
2. comanda de citire a adresei indicate, din memorie;
3. citirea efectiva si depunerea valorii citite pe magistrala;
4. preluarea valorii de catre microprocesor si executarea instructiunii corespunzatoare acestei valori.
Fiecare dintre aceste etape se realizeaza in intervalul dintre doua pulsuri ale ceasului intern al microprocesorului.
























































































































































joi, 11 iulie 2013

Regionalizarea inceputul sfarsitului (I) - recomandare: cititi si Regionalizarea inceputul sfarsitului (II)

Oameni buni!
Trecerea de la judete la regiuni va insemna inceputul "haosului primordial".
Tara asta a mai fost impartita in regiuni si s-a constatat ca sunt unitati administrative prea mari pentru o dezvoltare cat de cat echilibrata. Pe atunci subdiviziunile regiunii erau denumite raioane.
A bulversa, in aceasta perioada de criza, intreaga tara, prin modificari profunde, determinate de "descentralizarea prin centralizare", numai pentru a putea atrage niste ipotetice fonduri europene pentru dezvoltare (pe care fie vorba intre noi, nu suntem in stare sa le atragem nicicum iar cand le atragem ne batem joc de ele), mi se pare o mare greseala, care va produce in societatea romaneasca si asa destul de de buimaca o buimaceala si mai mare.
Rezultatele acestei operatiuni nu numai ca nu vor aduce administratia mai aproape de cetatean, asa cum se trambiteaza ci din contra vor pune cetatenii pe drumuri.
Ca sa intelegeti mai usor voi lua un exemplu.
"Descentralizarea prin centralizare" a ineput deja prin reorganizarea ANAF pe regiuni. Se desfinteaza Directiile judetene ale ANAF si se infiinteaza Directia Regionala  ANAF cu sediul in capitalele de regiuni si Agentii judetene cu sediul in capitalele de judet.
Odata cu desfiintare Directiilor judetene se desfinteaza, in judete si administratiile fiscale orasenesti..
Astfel cetatenii care inainte isi rezolvau problemele pe plan local sau cat mai aproape de casa acum se vor vedea nevoiti sa mearga la Agentiile fiscale ANAF din capitalelele de judet sau, dupa caz, la Directiile Regionale din capitalele de regiune. Pentru contribuabilul care nu traieste in capitala de regiune sau de judet e mai simplu?, s-au apropiat de el?.
Urmare a acestei restructurari a ANAF, se desfinteaza in fiecare judet, cu exceptia celui in care se afla capitala regiunii, o gramada de posturi. Multi oameni care duceau un salariu acasa vor ramane in prima faza someri, apoi pe drumuri. Ei nu-si vor gasi de munca in economia privata care oricum e pe butuci.
In schimb in capitalele de regiuni procesul este invers, prin aceasta "descentralizare", care se va face nu numai in cadrul ANAF ci si in celelalte domenii de activitate a statului, vor aparea o multime de locuri de munca care vor fi ocupate de oameni fara nici un pic de experienta in domeniile respective. In acelasi timp, oameni cu expertiza de zeci de ani de zile, in aceleasi domenii vor ramane pe drumuri, in judetele care n-au avut norocul sa fie capitale de regiuni.
O noua structura "mai supla" se spune, dar dupa parerea mea, un minimamut, cu personal fara experienta,  cu un volum de munca sporit, va gestiona, ni se spune mai bine si mai eficient problemele ANAF si ale.... si ale..... etc. Aceastra structura artificial creata, va fi un fiasco total.
Cine si cum va mai indrepta lucrurile care functionau cat de cat normal. Sigur ca totul este perfectibil si ca peste tot e loc de mai bine. Dar de aici pana la minimmutul nascut deja mort, mi se pare ca vom trai iar niste
ani  de balbaieli, nesiguranta, angoasa, etc.
Regionalizarea ca produs al "descentralizarii prin centralizare" nu va face altceva decat sa arunce societatea romaneasca, pe noi toti, intr-o perioada daca nu neagra, cel putin gri, a vietii noastrede zi cu zi.
Se afirma de catre parintii regionalizarii ca in cel mult 10 ani nu va mai exista saracie in judetele sarace ale tarii. Judetele mai bogate, oricum se vor dezvolta mai mult, pentru ca vor aparea prin regionalizare o gramada de noi locuri de munca, in mare parte la stat si la birou.
Ce se va intampla asa extraordinar, in judetele care nu vor avea capitala de regiune, ca sa se poata dezvolta si iesi din saracie?. Cum se vor dezvolta daca incepand cu ANAF-ul si celelalte reprezentante judetene ale structurilor centrale, vor fi desfiintate si mutate in capitalele noilor regiuni, daca toate acestea vor genera somaj.
 Somaj mare, putere de cumparare mica, regresul activitatilor care depind de marimea puterii de cumparare, restrangerea activitatii acestora, cresterea accentuata a somajului si mai departe, accentuarea gradului de saracie.
 Asta ne asteapta daca dormim pe noi. Suntem niste cobai, nu de acum, ci de 23 de ani. Ce facem?